Tomaszów Mazowiecki. Aktualności i informacje lokalne z miasta i powiatu. Tony jedzenia w koszu - INFO BAI
bai
info bai
katalog bai
gielda bai
Bai Andrzej Kurzawa
 
Wtorek, 25 lutego 2020
Wybierz miasto na mapie
Tony jedzenia w koszu
Data dodania: 2012-04-03 08:21:00
Prawie 9 milionów ton żywności trafia każdego roku do kosza. Tak wynika z badań Eurostatu, opublikowanych w raporcie Komisji Europejskiej. Jesteśmy na piątym miejscu w Unii pod względem marnowania żywności. Przegapianie terminów, zbyt duże porcje i nieplanowane zakupy ? to najczęstsze przyczyny marnowania jedzenia.

Najczęściej do kosza trafia mięso, nabiał i pieczywo. Do marnowania żywności przyznaje się co czwarty Polak. ? To są niepokojące dane. Z roku na rok ilość marnowanej żywności rośnie. W całej Unii Europejskiej co roku do kosza trafia aż 90 milionów ton jedzenia ? mówi Kamil Pluskwa Dąbrowski z Federacji Konsumentów.

Najwięcej jedzenia wyrzucamy po świętach. Dlatego Federacja Polskich Banków Żywności zachęca do planowania zakupów.
. ? Większość osób marnuje żywność w związku z przegapieniem terminu przydatności do spożycia. Później jest kwestia porcji przygotowywanego jedzenia, ilości robionych zakupów i przechowywania produktów. Bardzo często nie wiemy co zrobić z żywnością, której termin przydatności jest już bardzo krótki i której mamy za dużo w lodówce tłumaczy Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Wystarczy trochę inwencji w kuchni, aby z resztek zrobić dobry obiad, przekonuje kucharz i dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski: Ja zawsze z resztek robię bulion. Wrzucam do garnka warzywa i kawałki mięsa. Skrawki mięsa można też przesmażyć, dodać siekane pomidory i doprawić świeżą bazylią. Tak przygotowuje sos do makaronu. Z zeschniętego sera i suchego chleba robię zapiekanki. Tych sposobów jest wiele, ale najważniejsze to planowanie.

Przygotowując się do świąt lub rodzinnych spotkań wystarczy przestrzegać kilku zasad, aby później nie wyrzucać żywności. Po pierwsze trzeba planować zakupy, po drugie nie należy iść do sklepu głodnym i po trzecie nie powinno się bezmyślnie kupować produktów w promocji, radzi Kamil Pluskwa Dąbrowski: Sklepy nas kuszą. W momencie kiedy zastanawiamy się czy kupić dwa czy trzy opakowania danego produktu przypomnijmy sobie ruch ręki z lodówki do kosza. To, mam nadzieję, będzie taki moment opamiętania.

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię "Nie marnuj jedzenia - żyj ekologicznie". Zwraca w ten sposób uwagę na to, że żywność ma wiele wspólnego z ochroną środowiska. Wyrzucenie kanapki do kosza to wylanie 90 litrów wody, potrzebnych do jej wyprodukowania. Zmarnowanie kilograma wołowiny to około 10 tysięcy litrów wody ? wyjaśnia Marek Borowski.

W naszych domach rocznie marnuje się ponad 2 miliony ton żywności.W największych supermarketach każdego roku wyrzuca się około trzystu tysięcy ton  produktów spożywczych. W przypadku sklepów nadal problemem jest jednak podatek od darowizny żywności. Dlatego sieciom niestety wciąż bardziej opłaca sie utylizować produkty nadające się jeszcze do spożycia niż przekazywać je organizacjom społecznym.

AgJ
Tagi:
Najczęściej czytane
*}
go to top